RAMAZAN AYI İÇİN ÖNERİLER

 

Ramazan ayı yaklaşıyor ve bu ay içinde rutin yeme alışkanlıklarının dışına çıkıldığı için bir çok sağlık sorunları da beraberinde geliyor.

 

Dahiliye Uzmanı Dr.Sadi VURAL uyarıyor; ‘İftarda yavaş ve az miktarlarda yemeli, birkaç saat ara verdikten sonra esas öğüne geçilmelidir. İftar sofrasında ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.’diyor.

 

Dr.Sadi Vural, kadınlar arasındaki  yanlış ve yaygın bir inanışa dikkat çekiyor: Dr.Vural; ramazanda, orucun ardından çok aç bir şekilde iftar sofrasına oturup günlük hayatta tüketilmediği kadar yiyecek tüketilmesinin insan metabolizmasını bozabileceğini ve rahatlıkla kilo alınmasına sebep olabileceğini söylüyor.

 

Ramazan süresince kızarmış, aşırı yağlı ve baharatlı gıdalardan uzak durulmasını öneren Dr.Vural, şunları tavsiye etti; ‘Oruç sıvı gıdalarla açılmalı. Çorba, veya komposto başlangıçta tüketilebilir. Bununla beraber reçel, peynir ve 1-2 dilim ekmekten oluşan karbonhidrat ve proteinin dengede alındığı hafif bir öğün tercih edilmeli. Orucu hafif bir öğünle açtıktan sonra sofradan kalkarak hareket edilmeli. İftardan 2 saat sonra da pilav,etli sebze yemeği veya kurubaklagiller yenebilir. Meyve veya tatlı, yemekten birkaç saat sonra tüketilmeli, sahura mutlaka kalkılmalı ve süt,çay,komposto gibi kahvaltılıklar tercih edilmelidir.Yemeğin ardından hemen yatılmamalıdır.’

 

Dr.Sadi VURAL, ramazan ayında oruç tutması gereken hasta gruplarını ise şöyle sıraladı:

 
  • Böbrek hastaları; böbrek yetersizliğinin en kesin tedavisi bol su içmek olduğundan kesinlikle oruç tutmamalıdırlar.
  • Ülser hastaları; uzun süre aç kalınmasından dolayı midede aşırı derecede asit olacağından ülser hastalarının oruç tutmaları uygun değildir.
  • ‘Reflü Hastalığı’ olanlar; açlık ve aşırı yemeden kaynaklanan bir rahatsızlık olan ‘reflü hastalığı’mide asitinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.Bu rahatsızlığı olanların oruç tutmaması gerekir.
  • Diyabet hastaları; insülin iğnesi kullanan, hamile olan, kan şekeri normalin altına düşen ve 65 yaşın üzerindeki şeker hastalarının oruç tutmaması gerekir. Kan şekeri 140’ın altında olan, insülin kullanmayan ‘Tip 2’ yani sadece diyetle kontrol altına tutulan şeker hastalarının oruç tutmasında bir sakınca yoktur.

 

 

Bu risk gruplarındaki hastalar oruç tutmak konusunda ısrar ediyorlar ise mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekiyor.